Rólunk

A Filmnéző Podcast egy 2018-ban indult filmes podcast, aminek célja, hogy egyfajta platformként szolgáljon ahhoz, hogy a lehető legsokszínűbben filmekről és sorozatokról beszélgessünk. Az állandó trió, Lehel, Gergő és Tomlion mellett rendszeresen vannak nálunk visszatérő és alkalmi vendégek, hogy színesítsék a beszélgetéseket. És hogy milyen adásokra lehet számítani? Sima filmes adásokra, ahol többnyire aktuális filmekről beszélgetünk spoilermentesen. Háromfilmes adásokra, ahol egy adott tematika alapján mindenki bedob három filmet és ezeket spoileresen kibeszéljük. Elemző adásokra, ahol csak egy filmről van szó, de azt a lehető legrészletesebben kivesézzük. Sorozatkibeszélőkre, ahol egy új vagy régebbi sorozat évadát tárgyaljuk ki. Végezetül pedig bónusz tartalomként készítünk Podfast adásokat, ahol röviden ajánlunk egy filmet vagy sorozatot és készítünk audiokommentárokat, többnyire veszélyesen rossz filmekhez.

A csapat bemutatkozása:

Lehel

Én vagyok a podcast alapítója és főszerkesztője. A filmek iránti rajongás igen korán kialakult nálam, 13 éves korom óta járok rendszeresen moziba és azóta az összes mozijegyemet elraktam egy impozáns gyűjteménybe.
Podcastezéssel már 2015-ben is kísérleteztem, de az első komolyabb próbálkozás az a 2016-ban indult Filmszterek Fogadója podcast volt. Ez projekt sajnos pár év után abba maradt, de részben ennek is köszönhető, hogy belevágtam a Filmnéző Podcastbe. A filmes ízlésemről azt érdemes tudni, hogy elég szélsőséges. Nyíltan vallom, hogy Zack Snyder a kedvenc hollywood-i rendezőm, szívesen nézek low budget sci-fit/horrorokat, imádom az akció filmeket és egy, ugyanazt a sztorit századjára elmesélő sportfilm bármikor képes nálam eltörni a mécsest. Mindemellett már jó ideje kampányolok amellett, hogy aki igazán grandiózus és epikus élményre vágyik az inkább a streaming sorozatoknál keresgéljen, mintsem a moziműsoron.

Tomlion

Fiatal koromban nem számítottam egy túl nagy filmrajongónak. Elsősorban amerikai akció és animációs filmeken, illetve Bud Spencer és Terence Hill filmjein nőttem fel, azonban körülbelül 16-17 éves koromban felfedeztem a filmek iránti szenvedélyemet a Filmbarátok Podcastnek, meg az Elrabolva című filmnek köszönhetően. Évekkel később (2016-ban) Én magam is elkezdtem filmbemutatókat készíteni, ami pedig megadta számomra a kezdő löketet, hogy egy picit elkanyarodjak a nagy költségvetésű nyugati filmektől és elkezdtem egyre több kisebb indi filmet nézni, illetve megismerkedtem az európai és az ázsiai filmművészettel is. Számomra a krimi műfaj áll a legközelebb, de mindig is tudtam értékelni a nagyon jó gyerek filmeket még a 20-as éveim végén is. Kedvenc filmjeim az Elrabolva, Volt egyszer egy vadnyugat, Terminátor 2, illetve a Galaxis őrzői 2. Egyébként magamról még annyit érdemes tudni, hogy a katona vagyok, ezért fordul elő néha, hogy rövidebb-hosszabb időszakokra eltűnök, viszont ez egy olyan hivatás, amit szeretek csinálni. Retro gamer-nek tekintem magamat, főleg a 8 és 16 bit időszaka áll hozzám a legközelebb, de mióta egy Nintendo Switch büszke tulajdonosa vagyok azóta visszajött a játékok iránti szenvedélyem is, amit az általános iskola végeztével nem folytattam tovább a tanulmányok miatt. Kedvenc videojátékaim az Super Mario 64, Max Payne, GTA San Andreas, Rayman Origins.

Gergő

Filmek iránt a gimnáziumi média tagozat óta érdeklődöm komolyabban; alapvetően nem rajongom a kortárs, különösen a kortárs amerikai filmgyártásért (kiegészítve szinte minden annak égisze alatt készült filmmel), úgy találom, gyakorta fásult semmitmondásba fullad, amivel éppen csak ő maga nincs tisztában, ugyanakkor azt is gondolom, hogy ha az ember az élet bizonyos területein műveltséget szeretne magára szedni, jobban tenné, ha előbb saját közvetlen környezetével lenne tisztában, tehát jelen esetben én az egész kortárs filmérával. Erre remek lehetőségem van a podcast különféle adásaira készülve. Mindemellett nagy figyelemmel fordulok a közel- és távolkeleti filmek felé.
Kedvenceim a kortárs irán és az új dél-koreai mozi rendezői, nézek animéket, szeretem a magyar filmeket, különös tekintettel Tarr Bélának Kárhozat című és azt követően készült filmjeire, valamint a német újfilm rendezőinek vagyok nagy rajongója.
Az utóbbi néhány évben kimondottan nagy sorozatfogyasztóvá váltam, eredetileg a podcastbe is sorozatok kibeszélésére érkeztem, amely szándék természetesen egyáltalán nem hagyott el, ha ilyesmi a téma, többnyire én is ott vagyok, ugyanakkor jobbára még mindig a filmek világában érzem otthon magam.

Jani

Baranyecz János vagyok, filmgyűjtő, újságíró, kövér. A YouTube-on Janiverzum néven tevékenykedek, és az idióta humoromnak köszönhetően hívtak meg évekkel ezelőtt a Filmszterek Fogadója podcastbe, ahol megismerkedtem Lehellel. Azóta is boldogítjuk egymást, és időnként közösen vesézzük ki a film-, és sorozatgyártás különlegességeit/szégyeneit.

Filmdoki

Már 2012-ben feltűntem az interneten, mint “videós”, de akkor még más néven. Azt az időszakot le is tagadnám, ha lehetne. Aztán 2014 és 2017 között jött egy nagy hallgatás, míg 2017. július 7-én fel nem töltöttem indavideóra az Űrcowboyok bemutatómat, ezúttal már a jelenlegi Filmdoki névvel. 2018-ban keresett meg Twitteren Lehel, hogy volna-e kedvem tagja lenni az általa indított Filmnéző Podcastnek. A kezdeti adásokban még elég nyögvenyelősen ment a dolog, de aztán szép lassan belerázódtam a dologba, miközben Lehellel és Lionnal jó pár ínyencséget veséztünk ki. 2020. július 18-ig voltam a Filmnéző Podcast állandó tagja, azaz az 50. adásig. Kilépésem oka nemes egyszerűséggel az volt, hogy munka mellett nem tudtam annyi filmet nézni, hogy érdemben hozzáadhassak a Pocasthez. Azonban visszatérő vendégként még fel-feltűnik az adásokban olykor. Elsődlegesen az általam jól ismert, újranézést nem feltétlen igénylő alkotásoknál, illetve bizonyos klasszikusoknál számíthattok az én hangomra is.